De komst van karpers!

Met de stelling dat karpers en planten niet samen gaan  ben ik het nooit eens geweest. Mijn ervaring is dat het houden van karpers op een natuurlijke manier veel voordelen heeft. Vijvers met een lage koi bezetting in combinatie met vijverplanten geven om te beginnen veel  minder problemen met ziektes. Karpers hebben van nature een uitstekende weerstand tegen parasitaire en bacterie infecties, maar door ze met te veel op een kuub te houden ontstaan de problemen. Dit geldt voor alles in de natuur, het draait om balans. Weinig vis per kuub in de combinatie met vijverplanten voorkomt slechte waterkwaliteit en stress bij de koi. Resultaat, gezonde karpers en minder onderhoud aan het filtersysteem. Filteren blijft ondanks de beplanting een must bij het houden van sierkarpers.

Lees meer »

Aalscholvers en Reigers!

De werkzaamheden verliepen voorspoedig, het weer zat mee en de hoveniers waren vaklui. Als filter werd er gekozen voor een  bodemfilter van lava, een slakkenhuis aan drainagebuizen afgedekt met 50M3 lava, aangezogen door een Oase expert pomp van 26.000.  Partijen waterlelies, oeverplanten en zuurstofplanten maakten het plaatje af. Ondertussen was het juni geworden, de vijverplanten waren goed aangeslagen en het werd tijd om de windes uit te zetten. Een grote school van 250 goudwindes maakten het plaatje helemaal af!

Lees meer »

Het ontstaan van de grootste koivijver.

Een jaar of tien geleden werd ik gevraagd om in de buurt van Nijmegen te komen kijken naar een vijver die lek was. Aangekomen bleek dit niet zomaar een vijver te zijn, ik keek uit over een parkachtige tuin aangelegd rond 3000 M2 wateroppervlakte. Drie enorme vijvers met elkaar verbonden onder twee bruggen door, zo groot dat je er met de auto overheen kon. Een plaatje.

Lees meer »