Aalscholvers en Reigers!

Gepubliceerd op 4 juli 2023 om 17:02

De werkzaamheden verliepen voorspoedig, het weer zat mee en de hoveniers waren vaklui. Als filter werd er gekozen voor een  bodemfilter van lava, een slakkenhuis aan drainagebuizen afgedekt met 50M3 lava, aangezogen door een Oase expert pomp van 26.000.  Partijen waterlelies, oeverplanten en zuurstofplanten maakten het plaatje af. Ondertussen was het juni geworden, de vijverplanten waren goed aangeslagen en het werd tijd om de windes uit te zetten. Een grote school van 250 goudwindes maakten het plaatje helemaal af!

Het zou naïef zijn geweest om  geen rekening met reigers te houden, die waren er namelijk al voor de komst van de goudwindes, op zoek naar kikkers en salamanders. Zoals verwacht zorgden de reigers voor weinig gevaar, de vijver is enorm en de 30 cm grote goudwindes hielden zich voornamelijk op in de midden van de vijver. Ik was er sowieso vanuit gegaan dat er best wel eens eentje gepakt zou worden en dat vervolgens de nakomelingen het bestand op peil zouden gaan houden. Om een vijver van deze omvang reigerbestendig te maken is geen optie, de natuur zou zijn evenwicht wel vinden. 

Dat was ook zo, tot dat in het late najaar een  groep aalscholvers de vijverpartij ontdekten, binnen een paar dagen was er van de school windes weinig meer over.

Volgende keer de komst van de sierkarpers en het aanpassen van het filtersysteem!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.